Podcast na temu LGBT+ i duhovnosti. Poslušaj priče ljudi iz hrvatske i Europe koji su LGBT i imaju vjersku pozadinu. Saznajte kako su pomirili svoju seksualni identitet s vjerom te kako je izgledalo njihovo putovanje otkrivanja i prihvaćanja sebe. Također ćete imati priliku čuti kako je biti LGBT+ u raznim zemljama i s kojim se izasobima susreću ali i blagoslovima. Ovdje ćete moći čuti o vijestima, knjigama i drugim sadržajima koji se tiču ove teme.

8. Lukina priča

Od samog početka Neprocjenjiva podcasta veselio sam se ovakvim epizodama u kojima želim razgovarati sa LGBT osobama kojima je duhovnost važna. U ovoj epizodi razgovaram s Lukom iz Zagreba koji priča svoju priču odrastanja, samo-prihvaćanja i borbe sa svojom vjerom.

From the very beginning of the Priceless Podcast, I was looking forward to the episodes in which I will talk to LGBT people who value spirituality. In this episode, I’m talking to Luka from Zagreb who is telling his story of him growing up, self-acceptance and his struggle with faith.

7. Spominje li Biblija LGBT? 4. dio

Donosimo vam posljednji nastavak razgovora s ocem Makarijem. U ovom nastavku razgovaramo o Poslanicama u kojima se spominju istospolni odnosi na jedan ili drugi način. Kao i po običaju, otac Makarije i ja smo malo i otišli šire u razgovoru o svemu nečemu što nas je inspiriralo. Nadamo se da će vam i ovaj nastavak biti informativan, zanimljiv i koristan. Uživajte!

Ovaj podcast možete pronaći na: Apple podcasts, Google podcasts, Breaker, Castbox, Pocket casts, Radio public, Spotify i drugi.

This is the last part of my conversation with father Makarije. In this part, we are talking about the epistles that mention same-sex relationships in one way or another. As in other parts, father Makarije and I were going off our conversation about different things we were inspired by. We hope that this episode will be informative, interesting and useful. Enjoy!

6. Što to sve znači?! 2. dio

Razgovor s Danijelom Almesberger se nastavlja. Razgovaramo o tome što znači Trans*, o vrućoj temi razlike između spola i roda, o pojmu Interspolnosti, što označava riječ QUEER i o drugim pojmovima koji su važni kada pričamo o LGBTIQ.

The conversation with Danijela Almesberger continues. We talk about what Trans* means, about the hot topic of the difference between sex and gender, about the term Intersex, what QUEER means, and about other terms that are important when we talk about LGBTIQ.

5. Spominje li Biblija LGBT? 3. dio

U ovom dijelu razgovora sa ocem Makarijem prelazimo na Novi Zavjet. Govori li Isus o LGBT? Što je važno znati kada govorimo o povijesnom vremenu u kojem su Evanđelja i Poslanice nastale? Razgovaramo i o tome što mislimo zašto crkva ima stav koji ima i što bismo voljeli vidjeti u stavu crkve. U sljedećem nastavku možete očekivati pogled na poslanice i 3 dijela koja se koriste kao temelj stava crkve prema LGB osobama.

In this part of the conversation with father Makarije we talk about the New Testament. Does Jesus talk about LGBT? What is important to know when we talk about a time in History when the Gospels and Epistles were written? We also talk about what we think about why the Church has the stance on this topic it has and what we would like to see change in the stance of the Church. In the next part we will talk about the Epistles and 3 parts that are used as the foundation of the Churches’ stance towards LGB people.

4. Što to sve znači?! 1. dio

U našim podcastima, a i u drugim razgovorima, spominje se LGBTIQ, spominju se i druge riječi kao što je rod, spol, homofobija i slično. Razgovarao sam s Danijelom Almesberger iz udruge LORI o tome što to sve znači. U 1. dijelu, Danijela nam daje zanimljive uvide kako je došlo do upotrebe tih riječi i kako smo došli do te kratice. Također pričamo o tome što nam se sviđa, a što ne u terminologiji koja se koristi, o čemu govorimo kada spominjemo LGBTIQ „zajednica“, zašto neke riječi ne koristiti, koja je korist toga da je u povijesti homoseksualnost bila označena kao poremećaj… U ovom dijelu poglavito razgovaramo o LGB dijelu kratice. Budite s nama u sljedećem nastavku gdje možete slušati o TIQ i drugim pojmovima koji se koriste o razgovoru o toj temi.

In our podcast as well as other conversations LGBTIQ is often mentioned. There are also words like gender, sex, homophobia, etc. I talked to Danijela Almesberger from LORI organisation about what all of this means. In the 1. part, Danijela gives interesting insights into how this all came about and how we came to this abbreviation. We also talk about what we like and dislike within the used terminology, what we are talking about when we mention the „LGBTIQ community“, why not use some words, what is the good thing about having homosexuality defined as a disorder in history… In this part, we mainly talk about the LGB part of the abbreviation. Join us in the next part where you can listen more about TIQ and other terms used when in conversation about this topic.

3. Spominje li Biblija LGBT? 2. dio

U ovoj epizodi razgovaramo o dijelovima iz Starog zavjeta koji se koriste za osudu istospolnih odnosa. Govorimo o priči Sodome i Gomore te Levitskom zakoniku koji jedini eksplicitno govori o istospolnim seksualnim odnosima. Kako to u razgovorima biva, odlutali smo i u druge teme koje su nam bile bitne. Objavit ćemo i 3. dio u kojem će više biti govora o Novom zavjetu.

In this episode we are talking about parts from the Old Testament used against same-sex relationships. We are talking about the story of Sodom and Gomorrah, as well as Leviticus that is the only book in the Bible where same-sex sex is explicitly mentioned. As it often happens, the conversation led us to other topics we found important. We will soon publish the 3d part where we talk about the New Testament.

2. Spominje li Biblija LGBT? 1. dio

Otac Makarije, svećenik i teolog, gost je ove epizode. Ovo je 1. dio razgovora u kojem pričamo o tumačenju Biblije, poglavito dijelova koji se koriste kada je riječ o LGBT osobama. S kojim se izazovom susrećemo u tumačenju tih tekstova? Na što trebamo obratiti pozornost? Što smatramo problematičnim u tumačenju kojeg veliki broj svećenika, pastora i vjernica/ka u našoj regiji zagovara?

U ovoj epizodi smo se više pozabavili tekstovima općenito. U drugim dijelovima ćemo se detaljnije pozabaviti svakim od biblijskih tekstova koji se koriste u razgovoru o LGBT temi unutar kršćanskih krugova.

1. O podcastu i Neprocjenjivoj

U prvom podcastu vam predstavljamo nas, naše priče kao i NeprocjenjivA program. Saznajte kako je došlo do ovog podcasta, zašto smo se odlučili pokrenuti ga, koja je naša osobna motivacija i priča te više o našem stavu prema LGBT+ osobama iz perspektive vjere.